Haptotherapie
Je lijf geeft je meer signalen over hoe jij je voelt dan je waarschijnlijk door hebt. Haptonomie slaat een mooie brug tussen wat er lijfelijk te voelen is en wat er rationeel en emotioneel speelt.Omdat we steeds meer gericht zijn op het hoofd, op van alles ‘moeten’, zijn we soms het contact kwijtgeraakt met ons gevoel en ons verlangen. De kracht van haptotherapie is dat je veel bewuster en duidelijker gaat voelen wat er in jou leeft.
Het gaat erom helder te krijgen wat er gebeurt met jou in relatie met de ander. Hoe voelt het als iemand zijn hand op je rug legt, ga je daar van weg of wil je er juist naar toe? Wat gebeurt er op het moment dat jij dichterbij iemand komt, of op het moment dat iemand jou nadert? Ben jij je bijvoorbeeld bewust van hoe je omgaat met de mensen om je heen in de bus. Welke plek kies je, wat voel je van je lichaam? Hoe het is het om afstand te houden, hoe is het om dichtbij te zijn? Hoe doe je dat in je relaties, in je gezin, op je werk?
Heb jij geleerd om je bewust te zijn van je gevoelens en je emoties? Heb jij geleerd om naar jezelf te luisteren? Was daar ruimte voor, mocht jij jouw behoeftes en verlangens kenbaar maken en was daar ook een luisterend oor voor? Je vraagt je misschien af hoe dat moet: luisteren naar jezelf. De één wordt overspoeld door gevoelens. De ander weet niet wat hij voelt. Je stopt je verlangens weg, omdat ze niet uitvoerbaar zijn. Je zegt ‘ja’ omdat je eigenlijk geen ‘nee’ durft te zeggen… Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld om op ons gevoel te vertrouwen en te doen wat bij ons past. Toch is dat precies wat we vaak niet kunnen.
Haptotherapie helpt je om (opnieuw) te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. De positieve werking van haptotherapie bij klachten van zowel lichamelijke- als psychische aard vind ik heel bijzonder. Het lichaam liegt nooit, het wijst de weg en laat je weten wat je nodig hebt.
De reden om naar een haptotherapeut te gaan kun je in drie groepen verdelen:
• Klachten van psychische aard; denk aan stress, spanningen, een burn-out. Je hebt last van angst en/of paniekaanvallen. Je hebt moeite met het accepteren van een verlies, trauma, ziekte of handicap. Je piekert veel, bent vaak ontevreden en boos.
• Lichamelijke klachten; Je zit niet lekker in je vel en hebt onverklaarbare of chronische lichamelijke klachten. Je bent hoog sensitief en hebt last van alle prikkels die op je afkomen.
• Persoonlijke ontwikkeling; je weet het allemaal wel maar kunt niet bij je gevoel komen. Je wilt meer rust en vitaliteit, leren nee te zeggen, bouwen aan zelfvertrouwen, dichter bij jezelf blijven, je gevoelens leren herkennen en uiten. Op ontdekkingstocht naar je kwaliteiten en je valkuilen.
“Je ziet alleen maar goed met je hart. Het belangrijkste is onzichtbaar voor de ogen”.
(Aan) geraakt worden
Bij haptotherapie word je letterlijk aangeraakt. Uiteraard wordt tijdens de behandeling zorgvuldig gekeken of dit passend voor je is. Door de aanraking wordt je uitgenodigd om je weer open te stellen voor wat er bij je leeft. Zo wordt voelbaar gemaakt wanneer je blokkeert en jezelf terughoudt, of juist teveel uitreikt. Naast de aanraking maken we ook gebruik van het gesprek en ervaringsoefeningen om samen patronen en bewegingen helder te krijgen.
Als haptotherapeut begeleid ik je en gaan we samen kijken hoe we de balans kunnen herstellen tussen voelen, denken, willen en handelen. Met als resultaat meer rust in je hoofd, meer soepelheid in je lijf, meer bezieling en glans in je leven. Je gevoel daadwerkelijk herkennen, erkennen en daar de verantwoording voor nemen maakt dat je autonomer kunt gaan leven.
“Je hebt zelf het stuur van je leven in handen”, bestuur dit leven dan ook zelf en laat het niet door andere overnemen. Wel met anderen”.